Lämmitysjärjestelmien erot

Ilmalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu vaiko kenties sittenkin maalämpö? Vaikka nimet ovat samankaltaisia, on moderneissa lämmitysjärjestelmissä muutamia keskeisiä eroja. Tässä artikkelissa avaamme hieman eri lämmitysjärjestelmien toimintaperiaatteita, soveltuvuutta erilaisiin kiinteistöihin sekä kustannuksia.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulko- ja sisätilojen välillä, ja ilmalämpöpumppuun kuuluu ulkoyksikkö ja sisäyksikkö. Parhaat ilmalämpöpumput toimivat 30 asteen pakkasillakin, ja kesällä ne viilentävät sisäilmaa ilmastointilaitteen tavoin. 

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu lämmön siirtoon kylmäaineen avulla. Kun ulkoilma kohtaa ulkoyksikössä kiertävän kylmäaineen, kylmäaine lämpenee ja höyrystyy. Ilmalämpöpumpun kompressori puristaa syntynyttä höyryä nostaen sen lämpötilaa ja painetta. Syntynyt kaasu johdetaan seuraavaksi sisäyksikköön, jossa se luovuttaa lämmön ja muuttuu takaisin nesteeksi. Luovutettu lämpö puhalletaan huoneilmaan, ja jälleen nestemäinen kylmäaine johdetaan takaisin ulkoyksikköön uudelle kierrokselle. Vastaavasti viilennystarkoituksessa ilmalämpöpumpun kylmäaineen kiertosuunta muuttuu, ja lämpöä siirretään sisätiloista ulos. 

Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää sekä asuin- että liikerakennuksen lämmitykseen tai ilmastointiin.

Sisäilman lämpötila on ilmalämpöpumpun ansiosta sopiva vuoden ympäri. Ilmalämpöpumppu puhdistaa tehokkaasti ilmaa ja parantaa ilmanlaatua. Puhtaampi huoneilma helpottaa kevään allergiakauden oireita. Lisäksi ilmalämpöpumppu poistaa ilmaa viilentäessään kosteutta sisäilmasta, joka voi estää homevaurioita. Lisäksi ilmalämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu, joka voi vähentää lämmityskustannuksia jopa 30%.

LVI Lyytikäisen valikoimaan kuuluvat laadukkaat NIBE:n tuotteet. Erittäin hiljaiset GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumput tuovat säästöjä suorasähkö- tai öljylämmitteisiin taloihin. Laitteet tuottavat lämpöä 30 asteen pakkasiin saakka ja niillä on viiden vuoden takuu. Valikoimasta löytyy lisäksi vain viilentävä ilmalämpöpumppu kesän helteisiin.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus puolestaan riippuu muun muassa laitteen mallista, asunnon koosta, käyttöolosuhteista ja suodattimien puhtaudesta. Tärkein yksittäinen tekijä on sisäyksikön suodattimien puhtaus, sillä likaiset suodattimet estävät ilmavirran kulkemisen ja kuluttavat sähköä ilman saatavaa hyötyä. Suodattimien puhdistus onnistuu kuitenkin helposti vaikka viikkosiivouksen yhteydessä. 

Suosittelemme mielellämme asuntoosi teholuokaltaan ja ominaisuuksiltaan sopivaa laitetta. Asennustyö sujuu ammattilaiselta joutuisasti, ja neuvomme laitteen huollossa ja puhdistuksessa. 

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu tai vesi-ilmalämpöpumppu kierrättää lämpöä talon lämmitysverkostossa ja lämmittää kodin sekä käyttöveden. Suurin osa ilmavesilämpöpumpuista pystyy myös viilentämään sisätiloja. Ilmavesilämpöpumppu tarvitsee vesikiertoisen lämmönjaon, eli yleensä patteri- tai lattialämmityksen. 

Ilmavesilämpöpumpun toimintaperiaate on samankaltainen kuin ilmalämpöpumpulla, lämpöä kerätään ulkoilmasta kylmäaineen avulla. Ilmalämpöpumppu lämmittää kuitenkin vain huoneilman, kun taas ilmavesilämpöpumppu siirtää lämpönergiaa ulkoilmasta kiinteistön vesikiertoiseen lämmitykseen. 

Ilmavesilämpöpumppu sopii uudis- ja korjausrakentamiseen, pientaloihin ja isoihin kiinteistöihin. Uudiskohteessa ilmavesilämpöpumppu toimii kiinteistön päälämmönlähteenä. Jos vanha lämmitysjärjestelmä halutaan säilyttää, sopii ilmavesilämpöpumppu myös hybridiratkaisuksi vanhan järjestelmän tilalle. Edellytyksenä ilmavesilämpöpumpun asentamiseen on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. 

Ilmavesilämpöpumpun lämmöntuotto voi hiipua kovimmilla pakkasilla. NIBE:n ilmavesilämpöpumput on suunniteltu ja valmistettu kestämään talviolosuhteita. Lämmöntuotto on tasaista jopa 25 asteen pakkasilla, ja kovimmilla pakkasilla lisälämmönlähteenä toimii sisäänrakennettu sähkövastus. Pitkäikäiset ja luotettavat laitteet sisältävät älykkäät ohjausjärjestelmät, jotka mahdollistavat lämmityksen optimoinnin ja etähallinnan. 

Ilmavesilämpöpumppujen hinnat vaihtelevat neljästä tuhannesta eurosta yli kymmeneen tuhanteen euroon. Lisäksi kustannuksiin vaikuttavat laitteen asennustyö, sen laajuus sekä alueen yleinen hintataso. Ilmavesilämpöpumpun hintaan vaikuttaa laitteen teho ja koko. Tehokkaammat ilmavesilämpöpumput tuottavat enemmän lämpöä paremmalla hyötysuhteella, ja tarjoavat parempaa lämmitystehoa myös erittäin kylminä päivinä. Energiatehokkaaseen malliin satsaaminen tarkoittaa kuitenkin pienempiä käyttökustannuksia pitkällä aikavälillä. 

Tarkan hinta-arvion saat pyytämällä tarjouksen asiantuntevalta LVI Lyytikäiseltä. Arvioimme tarpeesi ja pystymme tarjoamaan sinulle sopivimman järjestelmän ja arvion kustannuksista. 

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu kerää auringon energiaa kalliosta, maasta tai vesistöstä ympäri vuoden. Maalämpöpumppu lämmittää kiinteistön lisäksi myös käyttöveden. Maalämpöpumppu on kolmesta lämmitysjärjestelmästä energiatehokkain ja ympäristöystävällisin, mutta sen hankintakustannukset ovat korkeammat. 

Maalämpöpumppu hyödyntää lämpöenergiaa maasta. Jotta auringon lämmittämästä maanpinnasta saadaan kerättyä energiaa, maahan pumpataan keruunestettä. Keruuneste on maata kylmempää, ja se lämpenee noustessaan takaisin maaläpöpumpulle, jossa nesteen lämpö otetaan talteen. Keruuneste pumpataan takaisin maahan keräämään uudelleen maan lämpöä. Keruunesteestä poistuvan energian lämpötila nostetaan kompressorilla lämmityksen tai käyttöveden tarvitsemaan lämpötilaan, ja samalla kompressorin prosessiin käyttämä sähkö muuntuu maalämmön rinnalle osaksi lämmitystä. 

Maalämpöpumppu sopii uudisrakentamiseen tai lämmitysremontin yhteyteen, kunhan kiinteistön lämmönjako on vesikiertoinen. Maalämpö sopii isoihin ja pieniin rakennuksiin, ja sitä käytetään suurissakin kiinteistöissä, kuten kerrostaloissa ja teollisuuden parissa. 

Maalämpöpumppu pitää talon lämpimänä myös ainoana lämmitysjärjestelmänä. Maalämpöpumppu asennetaan yleensä tekniseen tilaan, eli entiseen pannuhuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen. 

Kaikki NIBEn maalämpöpumput lämmittävät sekä lämmitysveden että käyttöveden. Maalämmöllä saadaan tasaisesti ympäri vuoden jopa 65 C -asteista vettä niin lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseen. Kesällä viileää keruunestettä voidaan hyödyntää kodin viilennykseen. NIBE:n maalämpöpumppumalleilla, joissa on sisäänrakennettu varaaja, saadaan jopa 350-400m2 kokoinen talo lämmitettyä. NIBE maalämpöpumppumalleja ilman varaajaa on 60 kW:iin asti, ja näihin voi valita sopivan kokoisen käyttövesivaraajan. Varalämmönlähteenä maalämpöpumpussa on sähkövastus.

Maalämpöpumpun hankinnassa kustannuksia tulee itse laitteesta, energiakaivon poraamisesta tai maapiirin kaivamisesta sekä asennustyöstä. Tyypillisesti omakotitaloon maalämpöpumppujärjestelmä maksaa kokonaisuudessaan 15 000 - 25 000 €. Maalämmön energiatehokkuus kattaa kuitenkin muita lämmitystapoja korkeamman hankintahinnan alle kymmenessä vuodessa normaalikokoisessa omakotitalossa. Ely-keskus tarjoaa valtionavustusta öljylämmityksen korvaamiseen energiatehokkaammalla vaihtoehdolla. Avustusta myönnetään syksyyn 2025 asti. Öljylämmityksestä luopuville on tarjolla korotettu kotitaloustuki vuoteen 2027 asti. Verovähennysedun voi käyttää lämmitysremontin työkuluihin ja kotitaloustukea voi hakea yhdessä puolison kanssa. 

Vaikka maalämpöpumpun asennus kuulostaa työläältä, sujuu asennus yleensä yhden tai kahden päivän aikana, eikä käyttövettä yleensä tarvitse katkaista kuin noin tunniksi. 

Jokaisella lämmitysjärjestelmällä on omat etunsa ja käyttötarkoituksensa. Opastamme valitsemaan kotisi lämmitystarpeille tehokkaimman vaihtoehdon ja oikein mitoitetut laitteet. LVI Lyytikäinen hoitaa lämmitysjärjestelmän asennuksen ja huollot. Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse: 0409600654, Eetu Lyytikäinen

Jäitkö pohtimaan lämmitysjärjestelmän uusimista? Lue täältä, miksi kannattaa valita moderni lämmitysjärjestelmä uudiskohteeseen tai olemassa olevan lämmitysjärjestelmän korvaajaksi. 

Testaa NIBE:n kyselyn avulla, mikä lämmitysjärjestelmä sopii juuri sinun kotiisi: https://www.nibe.eu/fi/fi/hankkimassa-lampopumppua/testaa-mika-lampopumppu-kotiisi-sopii

Pika­yhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!

Soita Pyydä tarjous